onsdag 22 augusti 2018

Brookfield Infrastructure Partners

Idag är en lite speciell dag. Min lilla blogg har haft 10.000 sidvisningar. Det är en droppe i havet jämfört med många andra men för mig betyder det mycket. Trivs bra med att skriva inlägg då och då samt hämta inspiration från blogg-grannar.

Tänkte fira det med att kolla på kanadensiska Brookfield Infrastructure Partners (BIP)BIP är en avknoppning från Brookfield Asset Management (BAM) och har relationen parnterskap med BAM idag. BAM är pappan (master) och BIP är underhuggaren. Det kan närmast jämförs med ett kommanditbolag.

År 2008 knoppades BIP av från BAM. BIP är ägare inom infrastruktur såsom kraftstationer, kraftledningar, järnvägar, hamnar, skog, gasledningar, tullvägar, energitransport, kommunikationsinfra och gasförvaring.

Den största marknaden är Australien följt av Brasilien.

För att få en lite uppfattning om storleken på dess ägor:
 • 220 mil kraftledningar.
 • 6,5 miljoner el-/gaskunder.
 • 200 mil pipelines med naturgas.
 • Hanterar 85 ton kol årligen.
 • Deläger 37 hamnar.
 • 380 mil tullbelagda vägar.
 • Äger 7000 multifunktionella telekomantenner
 • 500 mil fiberstamnät 
 • 3,7 miljoner tunnland skog
 • 650.000 tunnland jordbruksfastigheter

BIP har en vallgrav mot konkurrenter då det är höga inträdesbarriärer. Det är svårt att byta ut en telekomantenn eller en väg. Långa avtal medför stabila kassaflöden och därmed utdelningar.

Verksamheterna är internationella och inflationsjusterade. Det innebär en risk men också en möjlighet. Det är en mycket stabil verksamhet och därmed intjäning.
Börsvärdet är 14 miljarder CAD. Avkastningsmålet är en ökning om 12-15% årligen. Hittils har BIP årligen ökat sin avkastning 18% på NYSE och 26% på Toronto.

BIP's v.d är Sam Pollock. Han har varit inne i Brookfieldsfären sen 1994. Herr Pollock är ansvarig för BIP's expansion som är både uppköpsbaserad och organisk.
Omsättningen är stabilt växande över tid. Utdelningen utgör 78% av det fria kassaflödet. Ambitionen är en årlig utdelningshöjning på 5-9%. Det är ett rimligt mål med tanke på att utdelningen ökat i snitt 11% per år sedan 2008.

Gillar starkt detta bolag. Det är en en DA på 4,69% samtidigt sker en över godkänd tillväxt. BIP är diversifierade över flera världsdelar. Man har ingen hejd på infrastrukturtyper.

BIP blir ett bra tillägg i min portfölj då jag sedan tidigare inte har infrastruktur däri. Risken är medium till låg och kan nästan liknas vid en fond.

Det är inte mycket som hindrar mitt pekfinger att slå till på köpknappen om mindre än 48h

2 kommentarer:

 1. Grattis till milstolpen! Ser framemot många fler bra inlägg! :)

  Mvh VER

  SvaraRadera
 2. Tackar VER, ska försöka hålla mig uppdaterad med allt. Riktigt kul

  MVH

  SvaraRadera