måndag 7 februari 2022

Bokrecension: 101 tankar om aktier

101 tankar om aktier av Ludvig Rosenstam Åhman, din guide till bättre investeringsbeslut, är ett oumbärligt mentalt hjälpmedel kring investeringar. Har även läst Ludvigs första version av denna bok och kommer ofta på mig själv med att jag har fördelar av att ha läst boken. 

Boken i sig är som sagt ett uppdatering av första boken med 10 nya kapitel. Kapitlen är bara på några sidor vilket gör att boken känns lättläst utan att mala på i ett tema. Har börjat läsa en del andra ekonomipsykologiböcker och ofta slutat för att de varit för tunglästa, eller för att de blir tjatiga. 

Kapitel ett börjar med ett viktigt tankefel många gör i vardagen, nämligen bekräftelsebias. Det innebär att du ofta söker svaren på förhand efter det som stärker vår tes. Det blir därför svårt att se objektivt på en aktie. För att göra en något sånär objektiv analys bör då även söka dålig information kring dina aktieälsklingar.

Det omvända gäller naturligtvis också. Är verkligen det bolaget/tillgångsslaget du inte skulle röra i med tång såå dåligt? Ta och läs på om fördelarna och varför det attraherar vissa, kanske kan du se en fördel eller två du inte såg förut.

Ett annat kapitel tar upp ett konkret tips på hjälpmedel vid köp av nya aktier. En enkel checklista som du sätter upp räcker långt. Large-cap ja/nej?, ökande top-line försäljning ja/nej?. Att automatisera hjälper skyddar dig mot impulsköp och dina egna tankar som finns just för stunden som kan vara påverkade av brus.

Boken konkluderar tidlösa visdomar som utan tvekan kommer att tillföra trygghet i ditt sparande. Sammanfattningsvis är fokus på långsiktighet, diversifiering, rationella beslut och mentala verktyg för att undvika att snöa in på något för mycket. 

Boken får 4,5 av 5 i betyg. 

Finns kanske på ditt lokala bibliotek men annars går den att köpa här:


2 kommentarer:

  1. Kul bok verkar det vara. Skall lägga in den på min inköpslista. Hatar USA tegelstenar som bara gör mig trött. Finn ju tydligen en anledning varför de blir så omfattande. De får ju betalt per sida. Helt absurt tycker jag.
    Mvh
    Larsa (länsgrannen)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Larsa, kul med utomlänsbesök på bloggen ;-)
      Jo USA-böckerna är mest ordbajs. Det Ludvig gjort är att plockat ut det bästa ur alla böcker han läst. Om jag skulle skriva en bok skulle den förmodligen bli ganska lik den här. (om jag hade haft författartalang)

      Radera