fredag 8 maj 2020

Ny aktielista *MED GRAFIK*

Har laborerat lite med Googles kalkylark och tagit fram en topplista över mina 30 största innehav. Listan är autouppdaterande men sorteringen måste göras manuellt




Tanken är att få en överblick för att kunna staka ut färdriktningen. Vissa innehav kanske måste viktas upp och andra är för stora.  är nöjd med top 10 förutom att cibus har för stor risk för sin vikt.



20 kommentarer:

  1. Snyggt !! Mycket snyggt !! Sen när jag blir pensionär ska jag jobba med sånt där....

    SvaraRadera
  2. Bra jobbat Myntaren!
    Många fina bolag
    Vad räknar du med i utdelning i år?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Stefan. Räknar med 2/3 av förra året. Tack för omdömet

      Radera
  3. Hej, får jag fråga hur det kommer sig att du inte äger aktier i Coca cola ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena. Har många gånger kollat på KO men inom den branschen hade jag hellre valt PEP, Detta pga bredd och diversifieryng. Gillar båda bolagen men tror att KO har haft sina bästa dagar

      Radera
    2. Jag förstår, men tror du att man borde ta in KO i sin portfölj om man är en utdelningsinvesterare och inte vill röra den portföljen i minst 22år ?

      Radera
    3. Ska överväga i alla fall. Tack för tipset

      Radera
  4. Vilken härlig visualisering och jag älskar väderutsikterna, den skulle jag vilja planka rakt av!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, du är ju mästare på visualisering och planka gärna. Kul att det uppskattas.
      Just mjuka värden tycker jag visualiseras bäst med grafik

      Radera
  5. Varifrån hämtar du flaggorna? Nyfiken eftersom jag också har flaggor i mitt google-ark men de är inte lika snygga som dina och verkar göra sidan seg att ladda, så jag tar jag tacksamt emot tips.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En fråga till: Du skriver att listan är autouppdaterande, går det att få uppgiften om antal år med höjd utdelning automatiskt från nätet (hur i så fall?) eller måste du fylla i den manuellt? Jag har lyckats få in automatiska valutakurser och aktiekurser i mitt blad men vet inte hur man hämtar andra uppgifter.

      Radera
    2. Tjena Alice

      Jag googlade på bilder "free round flags". T.ex https://www.vecteezy.com/vector-art/833689-round-country-flags-icon-set. Det är viktigt att du klipper ut bilderna(ta t.ex skärmdump och dra in i mspaint) därefter kan du välja infoga bild i Google kalkylark för att få dom i arket och inte att de ligger borta på nån server, tror det gör sidan seg.

      Tack för berömmet!

      Radera
    3. Antal är med höjd utdelning måste jag tyvärr fylla i själv, men det är en lätt uppgift, i alla fall så länge de höjer utdelningen :) Andra uppgifter som du kan hämta är kurs och namn på aktien. Även ETF:er ska gå bra. Utifrån det kan du räkna ut DA och YoC. Men man måste fylla i utdelningen själv

      Radera
    4. Tack för tipset! Mina flaggor ligger inte på någon server och ändå är arket segt, men det kan också bero på att det är rätt stort, jag kan hålla på och fippla hur mycket som helst med det (rena terapin som du skriver!) så det har blivit rätt många kolumner och ovanpå det så har jag väldigt många olika innehav. Synd att det inte gick att hämta antal år med höjd utdelning, då får jag fortsätta fylla i manuellt. Gillar din lösning med enbart siffran i kolumnen för då kan man ju också färgkoda automatiskt utifrån siffra. Hittills har jag haft en textkolumn där jag använt förkortningar för både antal år med höjning och antal år med "stabil" utdelning, dvs ej sänkning. Jag har skrivit t.ex "H9 S15 2020" men blev nu sugen på att göra en kolumn med vardera siffran i stället, det blir ju tydligare och dessutom möjligt att både färgkoda och sortera. Tack för inspirationen, nu kan jag pyssla ytterligare några timmar med mitt blad - maken undrar nog hur jag kan sitta så mycket med ett och samma kalkylblad men alla har vi våra små laster :D

      Radera
    5. Ja det är lätt att tiden drar iväg i kalkylarket. Särskilt när man får ut något vettigt av det. Kör med rätt många flikar och många aktier. Har ca 200 aktier på en egen flik som en bevakningslista. Ja du skulle se det, behövs rätt mycket koll ju fler aktier som ägs..

      Radera
  6. Boom. Är d en treåring som utvecklat listan?

    SvaraRadera
  7. Riktigt bra Myntaren! Vädersymbolerna är underbara!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar. Blev själv rätt nöjd. De riktiga svartmolnen finns inte på top30 som tur är

      Radera