söndag 24 november 2019

Nordnets aktielåneprogram

Nordnet kör med ett aktielåneprogram, vilket innebär att Nordnet som är formell ägare av dina värdepapper tar sig friheten att låna ut dina aktier till finansiella aktörer, för det får man en slant varje kvartal.

Det är ju jättebra att man får pengar för ingenting! Eller?

Ja såklart ur en ekonomiskt aspekt är det förmånligt, men de som "lånar" aktierna är blankare, som har för avsikt att trycka ner aktiekursen på dina värdepapper. Så det du tjänar på dealen förlorar du kanske på värdet.

Däremot en del moraliska betänkligheter

Där kommer vi till "problemet" med kapitalförsäkringar. Du äger inte värdepapperna utan det är Nordnet/banken som gör det. Så är upplägget i kapitalförsäkringar. Men du har rätt att kräva tillbaka pengarna/värdet som finns i kapitalförsäkringen, det kallas återköp.

Det som jag har invändningar emot är att Nordnet som standard tar sig friheten att låna ut dem. Visst du kan aktivt avanmäla den funktionen. Men det visar lite grann den syn som Nordnet har på sina kunders pengar. För även om det formellt är bankens värdepapper, är det du som kund som med hjärta och hjärna valt ut dem. Aktierna blir som en bonusfamilj.

Uselt Nordnet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar