måndag 29 juli 2019

Borta bra men hemma bäst?

Home bias innebär att man investerar merparten eller allt i sitt eget hemland. Det kan bero på att man känner sin hemmamarknad bäst, det känns tryggt att köpa Volvo och Telia helt enkelt. Home bias är kortsiktigt ekonomiskt försvarbart då det innebär en del transaktionskostnader att köpa aktier utanför Sverige och särskilt utanför Norden.

Men frågar du mig är det, pardon my French, riktigt korkat att enbart investera i Sverige.

Sverige är 1% av världsekonomin, en sån här liten marknad och valuta kan haverera utan att det ens märks globalt. Har man sin lön i SEK, ja då tar man en extra stor risk om investeringarna är i SEK dessutom.

I en stor ekonomisk zon som USA är det mindre korkat med home bias.

Vad det handlar om är diversifiering. Sprid riskerna och tillgångarna över flera tillgångsslag och geografiska områden.

Visst är det alltid en risk med att växla till utländsk valuta, men det är samtidigt en möjlighet. En valuta kan lika gärna gå upp som ner över tid. Den kloke investerar i samma aktie eller tillgång utslaget över en lång period för att minimera valutaeffekten. Man hör ofta att ska du ska ha aktier i det landet du bor i för att den dag du ska leva på dem eliminerar de valutaeffekten. Det är ett ganska tung argument, men bara man själv är införstådd i risken det faktiskt innebär

Olika länder har också tillgångsslag att investera i som de andra inte erbjuder i samma utsträckning.

I Sverige är bank, verkstad och fastigheter de största sektorerna. I Norge är olja och lax vanliga branscher. Man får helt enkelt möjlighet till bredare diversifiering verksamhetsmässigt utöver valutarisken.

Absolut värsta tänkbara scenariot är om man har 100% investerat i Swedbank, jobbar åt Swedbank och har bolånet hos dem också. Sticker Swedbank sticker du.

Har viss förståelse för att om man är nybörjare så kanske det är svårt att börja köpa utländskt, eller att det kanske är lite dyrt att köpa om man har låg sparkvot. Isåfall kan ett lämpligt upplägg vara att lägga undan 50% i någon global indexfond. När den fonden kommit upp i ett beloppet som köpet skäligt courtagemässigt, sälj fonden och köp aktier.

Hur gör jag då?

Av mina 10 största innehav är endast två svenska. Investor har det mesta?/stor del av sin verksamhet i utlandet. ABB är Schweiziskt, AstraZeneca är brittiskt osv. Castellum är i stort sett helsvenskt och är därav en högriskare. Rasar svenska bostadsmarkanden rasar Castellum.

Mina utländska aktier ska vara 66% till 75% av totala innehavet.

4 kommentarer:

  1. Jag håller helt med dig. Många innehav på hemmaplan ger en god exponering utåt men inte i närheten mot att äga innehaven direkt.

    Att kunna handplocka innehav som man tror långsiktigt på i branscher utanför våra gränser känns som en lyx som man ska ta vara på.

    Samtidigt som det finns många utdelningskungar och liknande för oss som är intresserade utav utdelningar.

    När alla pratar om den svaga kronan så tar jag bort sådant brus och investerar som vanligt. Genom att vara kontinuerlig jämnar man ut valutaexponeringen och sina GAV.

    Keep up the good work!

    SvaraRadera
  2. Du fick till ett extra argument för utlandsaktier där Dennis med utdelningskungarna. Här i Sverige och Norden är våra företag inte lika duktiga på att dela ut ökande över tid. Det blir mer slagigt. Se bara på alla härliga månadsutdelare som inte finns här t.ex.

    mvh

    SvaraRadera
  3. Hej Myntaren och tack för ett bra inlägg!

    Håller också med dig till fullo. Tyvärr ser det ju ut som att så länge vi har en oförmögen röd regering med en tillsatt riksbankschef som inte kan ta något ansvar överhuvudtaget...så kommer SEK att falla.

    Får bara hoppas att svenska folket har vett nog att rösta bättre i nästa val. Det enda man kan göra till dess är att investera i annan valuta än SEK. Det är väl i princip ingen risk att det blir en ny Pesetas, Lira eller dylikt men inget positivt lär hända med nuvarande upplägg.

    SvaraRadera
  4. Helt rätt där angående vår "kära" regering. Ekonomiskt är vår regering fjärrstyrd av centerpartiet som är knallkapitalistiskt. Det är ju tur men jag hörde igår på Aktuellt där maggan började hugga på aktieägare när de tog upp det "ökade" "klyftorna". Skulle kommunisterna (v+s+mp) få egen majoritet kan vi räkna med än kärvare tider. Som du säger finns inget som pekar på att kronan kommer att öka närmaste tiden. Det blir snarare så att den tappar i värde över tid.

    mvh

    SvaraRadera