tisdag 4 juni 2019

Kvinnevik gör radikala förändringar

Kinnevik som på sistone gjort sig kända genom att börja använda konstiga investeringspreferenser meddelar idag att de har som ambition avyttra Millicom.



Samtidigt meddelar man att utdelningspolicyn har ändrats och i och med det, sänks utdelningen kraftigt.

Denna omsvängning luktar irrationalitet. Vad får det här för konsekvenser för vanliga aktieägare:
  • Kinnevik är inte längre ett utdelningsföretag. 
    • Vill du satsa på en bunt förhoppningsbolag? Visst Tele2 finns kvar i portföljen än, men de räddas väl för att rätt antal kvinnor och de med utländsk bakgrund finns i styrelsen
  • Om allt går som Kinnevik vill, så kommer Millicom att delas ut till aktieägarna, Det innebär att du som redan har Kinnevikaktier kommer att få Kinnevikaktien att minska i värde motsvarande det värde som du får i Millicomaktier.
    • Då många svenska aktieägare äger Kinnevik i en ISK, kommer Millicomaktierna också att hamna där. Är det bra med utländska aktier i en ISK? Nej! Man får alltså sälja dem och flytta dem till en KF om man vill äga dem under bra förutsättningar.
  • Ska numera betraktas som en investering med högre risk än förut. Det är väl bara en tidsfråga innan de säljer av Tele2 också. Zalando är en högriskare, oavsett om man är stor och säljer bra. En butik på nätet är lättare att byta ut än en H&M-butik i ett köpcenter där man handlar kläder.
Slutsats: Kinnevik verkar nu skita totalt i sina aktieägare. Har varit tveksam till Kinnevik på sista tiden men har alltid attraherats av dess stabila telekomintjänare som pumpar in pengar i de små kryddorna (IT-förhoppningsbolag). Nu väljer man att frångå detta. 

Kinnevik försökte kränga Millicom till amerikanska investerare men eftersom det misslyckades väljer man nu att dela ut bolaget till aktieägarna. Millicom skulle bort, till vilket pris som helst.

Förfäderna Stenbeck skulle vänt sig i graven att rotationen hade kunnat generera elkonsumtionen för ett mindre samhälle.

4 kommentarer:

  1. Jag håller med dig om att dagens Kinnevik är inte vad det en gång varit. Skrev själv ett inlägg om detta på bloggen och frågan är hur länge Tele2 blir kvar i gruppen. Jag tycker att Kinnevik börjar mer och mer kännas som ett Ratos.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Instämmer med din analys om att risken ökats. Som du sa att de borde börja få intjäning på sina högriskare innan de säljer av Millicom.

      mvh

      Radera
  2. Haha! Jag tror definitivt att Janne Stenbeck skulle vänt sig i graven om han sett omvandlingen av Kinnevik. Samtidigt var Jannes omvandling av familjens bolag något som antagligen skulle ha fått gamla pappa Hugo Stenbeck att vända sig i sin grav så kanske skulle han varit förstående.

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sant, när Hugo grundade Kinnevik var kanske sågbruk och konfektyr helt nytt motsvarande IT-appar idag. Skillnaden är nog att då var det lättare att förstå affärsmodellen och det fanns en intjäning. I nya Kinnevik är det mycket förhoppning

      mvh

      Radera