torsdag 9 maj 2019

När bör man bör sälja rubbet

Har noterat att en del blir nervösa när börsen backar några dagar på raken. Har därför gjort ett flödesschema när man bör sälja alla aktier:





Det är ingen anledning att börja tvivla på sina innehav för att Trump twittrar om strafftullar eller brexit är nära förestående. Har du liksom mig en köp- och behåll-strategi lönar det sig att inte paniksälja. Förbered dig på att värdet kan falla 50%. 

Kvar finns ändå bolagets intjäningskapacitet och det kommer utdelningar även då lågkonjunkturen förutsatt att du inte köpt skit.

Däremot, bör alltid bolagen bevakas och ett säljbeslut måste alltid kunna tas på ett enskilt bolag om det blir nog många frågetecken eller om du tvivlar på bolagets ledning.

Försök inte vara smart eller förutse framtida kursrörelser. Få lyckas pricka in toppen och botten. Den som tjänar på detta är nog din nätmäklare som tar courtage. 

Vi småsparare är de som lättast luras på börsen och efter en tids uppgång har blankarna förberett och eldar på en motreaktion. Då du säljer tjänar de pengar, och du förlorar. 


9 kommentarer:

  1. Ha ha!
    Helt rätt. Skulle dock säga "behåll" i båda ovanstående scenarion. Bryter 3.e världskriget ut så går det ju liks åt helvete och då kan man ju lika gärna behålla aktierna.

    /K

    SvaraRadera
  2. Tjena Kpk. Helt rätt egentligen. Företagen har ju dessutom en tendens att överleva krig. Vid ett icke-nukleärt krig kan nog de flesta bolag överleva/övervintra, likt de flesta stora bolag gjorde i Tyskland på 30-talet.

    mvh

    SvaraRadera
  3. Om inte internet går worldwide så hade
    jag nog försökt köpa under ett tredje
    världskrig om det var möjligt.

    Överlever man samt att världen hämtar
    sig igen så har man nog gjort sig en
    hacka, men tvivlar lite på att det är
    business as usual på Avanza eller hos
    någon annan mäklare men hur "cool"
    vore inte det egentligen.

    Om man överlever dagen och sedan
    också kan spendera pengarna i
    ett aktivt sparande som fortfarande
    inte hade exproprierats av staten
    så hade man ju haft lite utav sin
    egen aktiethriller så att säga.

    Men i ärlighetens namn så räcker
    det bra för mig om det stannar
    vid "bara" ett handelskrig för
    mig. Mindre risk för livet samt
    en långt större chans att du
    fortfarande skulle förbli herre
    över ditt eget bankkonto.

    Intressant tanke dock och se
    om det faktiskt skulle fungera
    som vanligt i fall det hände.

    Beror väl på hur omfattande det
    så kallade världskriget faktiskt
    är (Frankrike,England,Tyskland,
    Italien,Japan, Ryssland och USA
    är ju trots allt inte hela världen).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena anonym. Intressanta tankar på ett apokalyptiskt scenario, vi får hoppas att det inte händer! Lutar mer åt Kpk:s kommentar nedan att det är buy-and-hold, på riktigt som gäller framledes!

      mvh

      Radera
  4. "Internet går under worldwide" ska
    det stå i första meningen.

    SvaraRadera
  5. Jag anser inte att man alltid måste behålla aktier i en nedgång bara för att man kör enligt buy and hold. Finns massor av enkla indikatorer som man kan följa för att försöka förutse marknaden. Säger inte att det är enkelt. Jag har börjat själv med att försöka tänka som tex Kavastu att varför vara med i en nedgång/bear marknad? För ingen vet hur lång en nedgång är och/eller vad som händer med bolaget efter att aktien rasat 30-50%. Bättre enligt mig ta en vinst eller åtminstone försöka komma ut på +-0. Bolaget kan sänka utdelningen eller välja att inte alls dela ut och då har aktien rasat 30-50% plus att aktien är värdelös för en utdelningsportfölj. Hoppas du/ni förstår vad jag menar och att jag inte låter som en surgubbe.
    /Leva drömmen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Leva Drömmen!

      Fattar tanken, det är just det som är problemet. Ingen vet hur lång en nedgång är. Är den 10% eller 40%. När ska man börja köpa igen då det väntar en lång uppgång. Själv är jag alldeles för statisk för att agera. Tror nog det beror på att inte vilja kliva ur konfortzonen. Har man som strategi att sälja av pga makro, kan det lätt bli alltför många transaktioner. Kanske borde lära sig lite Kavastu

      mvh

      Radera
  6. Hej!
    Ursäkta mig men bara för att berätta att vi är ett samhälle på platsen och vi erbjuder pengar lån till alla seriösa och ärliga människor att expandera sin verksamhet eller göra ett köp. Räntan är 3% per år.
    För mer information, kontakta oss via e-post eller whatsapp.

    E-post: simondurochefort@gmail.com
    Whatsapp: +33756949346

    SvaraRadera
  7. Hej!
    Ursäkta mig men bara för att berätta att vi är ett samhälle på platsen och vi erbjuder pengar lån till alla seriösa och ärliga människor att expandera sin verksamhet eller göra ett köp. Räntan är 3% per år.
    För mer information, kontakta oss via e-post eller whatsapp.

    E-post: simondurochefort@gmail.com
    Whatsapp: +33756949346

    SvaraRadera