söndag 23 september 2018

Courtagekampen, vem är billigast och vem är dyrast?

Courtage (C) är den kostnad mäklaren tar för att du köper eller säljer en aktie via dem. Courtage brukar vara något mäklarna pressar ned för att konkurrera med varandra. Som jag nämnt i förra inlägget tävlar man sällan om att pressa valutaväxlingsavgiften, då C är en mer utåtriktad kostnad.

Nåväl, nedan visas en graf över de kostnader som Avanza, Nordea och Nordnet tar ut från dig för att du handlar utländska aktier genom dem.
För Avanza och Nordnet räknade jag ut ett medelvärde av deras courtage, då de har flera olika nivåer.

Det visar sig att Avanza är dyrast, tätt följd av Nordnet och storbanken Nordea är återigen billigast.

Anledningen att Avanza är så dyr i Storbritannien är att endast handel genom telefonorder erbjuds. Minmicourtage är 19 GBP, ca 180 SEK.

Slutord


Som synes är det mer lönsamt för en investerare som vill åtnjuta utländska investeringar att byta till Nordea från de tidigare mästarna Nordnet och Avanza.

Dock är det en kostnad att flytta en kapitalförsäkring till en annan mäklare. Jag tog den smällen. 

Det finns en viss inlåsningseffekt hos en mäklare/bank på grund av detta. När man väl samlat ihop en stor del aktier så blir kostnaden riktigt hög i courtage vid försäljning och köp igen.

Även om du tar smällen och säljer av allt och flyttar finns det ingen garanti att denna prisbild är statisk över tid. Det kan lika gärna vara så att Avanza och Nordnet tar upp kampen och pressar sina priser. Att Nordea höjer sina priser vore riktigt fräckt efter man raggar över kunder. Det tror jag risken är liten att det händer.

Det kan vara smart att ha konton hos flera olika banker. Själv har jag nu alla tre ovan. De är bra på olika saker helt enkelt.

Avanza och Nordnet är bra för småsparare som enbart köper svenskt. Nordea är bra på utländskt

4 kommentarer:

 1. Tjena Myntaren, glöm inte DeGiro. 0 kr i courtage på svenska aktier upp till 1 mille är betydligt bättre än Avanza och Nordnet och t o m Nordea.
  För utländska ser det t ex ut så här (från deras hemsida), men de har bara ISK, inte KF så det är bäst för länder med låg eller ingen källskatt.
  Akzo Nobel för SEK 10.000 (Euronext Amsterdam), Courtage SEK 4,80
  BNP Paribas för SEK 20.000 (Euronext Paris), Coutage SEK 9,60
  Amerikanska aktier
  Alibaba ($85/aktie) för SEK 20.000, Courtage SEK 5,63
  Alphabet ($566/aktie) för SEK 50.000, Courtage SEK 5,04

  Hälsningar, T

  SvaraRadera
 2. Tjenare T. Riktigt fint courtage hos DeGiro. Borde kolla upp det. Tror jag har kvar kontot där. Få se om/när jag gör den sammanställningen. Men lockande är det

  mvh

  SvaraRadera
 3. Bra jämförelseserie du gjort! För att öppna konto på Nordea måste man då betala 24 kr/mån för deras Vardagspaket? https://www.nordea.se/privat/produkter/kundprogram/vardagspaket.html
  Det ser ut så...
  Detta skulle kunna vara OK om jag säger upp mina tjänster på SEB som kostar 35 kr/mån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena smålänningen. Vardagspaketet behövs inte för att öppna en KF. Jag valde "Jag vill bli kund direkt med bank-id". Då öppnades ett personkonto dit man för över pengar till från andra banker. Därefter öppnade jag ett kapitalförsäkringskonto (framtidskapital). Kostar 0 per månad (hoppas jag)

   Tack för de fina orden!
   mvh

   Radera