onsdag 1 augusti 2018

Duell Securitas vs G4S


I förra inlägget tog jag upp det ökade behovat av vaktbolag pga politikerna har gjort Sverige och Västvärlden osäker genom en naiv och korkad invandringspolitik.



Tänkte i detta inlägg göra en nyckeltalsjämförelse, en miniduell där Securitas möter dess huvudkonkurrent, G4S. G4S är noterad på Londonbörsen men är även sekundärnoterad på Köpenhamnsbörsen. Båda är internationella jättar där Securitas är verksamt i 58 länder och G4S i 90 länder.

Securitas
G4S

p/e19,6416,16
direktavkastning2,53%3,48%
p/s0,610,5387
vinstmarginal2,97%3,01%
år med stigande eller bibeh. utdelning912
utdelningsandel53%73,5%
utd.tillväxt 5 år33%13,8%
skuldsättning (nettoskuld/EBITDA)22,4
ROE21,1%28%


G4S verkar köpvärt enbart baserat på de nyckeltal jag jämfört med mot Securitas. Securitas är mindre skuldsatt och har lägre utdelningsandel. G4S gjorde ett förlustår 2013 medan Securitas haft jämn intjäning med ökad vinst och omsättning.

Det känns lite mer kvalitetsstämpel på Securitas och då kanske man får handla den lite dyrare helt enkelt.

En trevlig effekt av att G4S är brittiskt är att de delar ut halvårsvis, i Juni och Oktober.

Äger redan Securitas indirekt genom Latour. Kan tänka mig köpa aktier i både Securitas och G4S för att behålla på lång sikt. Ingen går vinnare ur den här duellen



4 kommentarer:

  1. Såg ditt tidigare inlägg. Jag var själv i Sydafrika för några år sen och tyckte det var intressant att besöka Johannesburg och se utvecklingen. Panikknappar i rummen och galler för fönstrena var standard, även mycket att tänka på för att undvika bli bilkapad.

    Där fanns det ett bolag som heter ADT som erbjuder "armed response". Vet inte om bolaget är börsnoterat men kan vara ett tips om du vill leta efter bolag som är en del av denna trend.

    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Investment. Ska spana lite efter det och begreppet ADT

      Radera
  2. Har också spanat på dessa två bolag ett tag. Kul att vi är på samma spår :)

    SvaraRadera
  3. Trevligt det Casette, har du någon favorit bland de två?

    SvaraRadera