måndag 30 juli 2018

Investmentbolag och substansvärdet

Unga aktiesparare har gjort en sammanställning över substansrabatt/premie över de noterade svenska investmentbolagen (IB). Länk. Observera att den är från i Mars 2018

Att ett IB handlas till en rabatt kan jag tycka är normalt. Det ska finns en morot att köpa IB jämfört med innehaven direkt.

När ett IB handlas till premie, då värderar man bolagets ledning högre än innehaven. Det kan verkligen ifrågasättas om det är en bra affär.


Om du redan äger Lundbergsföretagen och är på jakt efter att fylla på mer, men ser att den handlas till premie just nu, kan du passa på att plocka in russinet i kakan, deras bästa innehav istället. I Lundbergs fall kan du välja mellan Holmen, Hufvudstaden, Handelsbanken, Husqvarna, Industrivärden & Sandvik.

Det kan i alla fall vara värt att se om den underliggande guldklimpen är köpvärd jämfört med det premiebehäftade IB

I vissa företag likt Investor finns en hel del onoterat. Där är det svårt att värdera de innehaven samt inte ett alternativ att köpa börshandlat.

Latour handlas till en 5% premie. Det kan vara värt att hellre köpa Securitas eller Assa Abloy, där securitas har marginellt bättre DA än Latour.

Hur tänker ni?

2 kommentarer:

  1. Hade inte varit helt fel att ha en tidsmaskin och åka tillbaka och fynda Lundbergsföretagen med 40% substansrabatt eller Öresund för 60%.

    Men vi får helt enkelt se vad som händer framöver. Finns en del investmentbolag så man kan fokusera på att köpa dem som har substansrabatt för tillfället.

    Mvh

    SvaraRadera
  2. Ja det hade varit något. Dock låter 60% substansrabatt som ett krisläge.

    SvaraRadera