Sidor

onsdag 19 januari 2022

Mitt buffertsparande

En buffert bör vara lättillgänglig och inte ätas upp av inflationen. Så ett sparkonto går fetbort. En vanlig globalfond funkar bra men det tar oftast några bankdagar att få ut pengarna vid försäljning. Så jag har sökt efter en vettig börshandlad fond (ETF). En ETF kan man sälja och köpa som en vanlig aktie så pengar får man samma dag.

Förut bestod det mesta av bufferten i den ypperliga fonden Länsförsäkringar Global Indexfond men den har nu ersatts av Vanguards FTSE All-World UCITS ETF (VWRL).

VWRL följer ett eget världsindex och är således bredare än en "globalfond" som i regel innehåller USA, Europa och en skvätt Japan. ETF:en är snarlik globalfonderna men den har även en liten del tillväxtmarknader med några procent. 

VWRL innehåller 3801 bolag och bolagsrisken är därmed obefintlig. Fonden delar ut månaderna 3,6,9, och 12 och direktavkastningen är blyga 1.48%. Jag får det till 1.7% om jag räknar på fyra senaste utdelningarna. 

Avgiften är 0,22% och inte så mycket att klaga på. 

Innehaven känns igen från globalfonder, de gamla vanliga




Tencent Holdings dyker upp som en liten skillnad på topp-20.


Utdelningen sett över tid har varit uppåtgående


Ökningen har dock varit blygsamma 2,43%/år

Prestandan är viktig i en buffert 




VWRL har gått sämre än S&P500 men bättre än Dow Jones världsindex. 

Så min slutsats är låg risk, vettig totalavkastning och lite utdelningar som täcker eventuella oförutsedda utgifter, annars kan man sälja av lite av fonden. Fonden passar både i en ISK och KF. Då fonden har sitt säte på Irland dras ingen källskatt.

Länk till fonden hos Vanguard

Länk till fonden hos Avanza (sponsrad)

Det här är inget köpråd. Den här fonden kan likt allt annat gå ner i värde på kort sikt. Värt att nämna är att det går att ha annat än aktiefonder som buffert. Fixed-income som preffar/D-aktier, obligationer och statsräntelånepapper skulle också fungera.

10 kommentarer:

  1. Hej!
    Har du hela din buffert investerad då?
    Jag är inte lika riskvillig gällande min buffert utan kör sparkonto trots att inflationen äter upp pengarna. Men i min värld är det pengar jag inte vill ta någon risk på.

    Ser att min gamla bloggsida länkas i din blogglista. Vore sperschysst om du uppdaterade den till www.pappa-betalar.se

    Mvh PB?
    Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

    PB Surveys - Min egna panelsida, tjäna pengar på undersökningar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjenare, ja nästan allt är i fonden, men en liten skvätt i LF global indexnära. LF Global Indexnära är kvar som mellanfond tills den uppgår till ca 10k då flyttar jag över det till ETF:en. Är medveten om att det är en risk inbakad i det. I ett scenario där man köper före ett stort fall och blir tvungen till uttag direkt efter vore förödande. Dock är det sällan de fallen inträffar och sällan jag behöver ta ut allt ur bufferten. Så risken är större att ha pengarna i madrassen(sparkonto) än att ha dem i en globalfond (tycker jag).

      Ska uppdatera din sida!

      Radera
    2. Okej, dagar som denna så känns det helt ok att ha bufferten på sparkontot. Just av denna anledning vill jag inte riskera att kylen går sönder imorgon och därmed måste sälja min buffert med förlust. Men som du säger är det troligtvis det bästa i det långa loppet.

      Vi är alla olika, det viktigaste är ju att man förstår risken och är beredd att ta den.

      Mvh PB?

      Radera
    3. Nä aktier och fonder är inte för alla. En del blir stressade och panikslagna över en sättning. Köper månadsvis till en buffert ska det mycket till för att ligga back. Tur jag inte nallar för ofta från bufferten.

      Radera
  2. Är man bara lite mer riskvillig och fullt insatt i produkten tycker jag detta är en bra idé. Risk uppkommer oftast som resultat av okunskap.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Instämmer. Då jag köper över tid i produkten minskar risken. Det är inte svart eller vitt. Det är långsam uppgång

      Radera
  3. Jag kan förstå dom som bestämmer sig för att ha allt på börsen och ingen buffert. Men jag förstår inte dom som kallar börssparande för buffert. Sry, det går inte ihop. Om du är orolig för inflationens påverkan på din buffert, så är det inte en buffert. Större summor likvider kan vara krigskassa, men en krigskassa är egt meningslös på börsen (med vissa undantag).

    SvaraRadera
    Svar

    1. Håller inte alls med dig på någon punkt.

      Min buffert har stått orörd i flera år, det är klart hade jag behövt nalla från den ideligen så hade börsen kanske varit ett sämre alternativ. Har samtidigt fyllt på månadsvis en liten slant. På så vis har jag prickat in toppar och dalar. I det stora hela ligger jag rejält +. Ser inte riktigt vad som är meningslöst med det. Det är klart i ett extremt fall där man köper för all buffert och allt rasar dagen efter då man gör ett uttag är det dumt men så är det sällan. Inflationen är inte enda orosmomentet utan det är att en risk är att pengar som är i madrassen inte får åtnjuta ränta-på-ränta.

      Radera
    2. Om dina aktieinnehav är buffert, då har du ju inget aktiesparande? Det är en rent terminologisk fråga, ditt tillvägagångssätt har jag i princip inget emot. Men du kan ju inte kalla 100% aktiefonds-innehav för en buffert? Varför just den fonden och inte dina aktier då (lika likvida dom)? Alltihopa blir ju buffert, distinktionen är helt meningslös!

      Radera
    3. Distinktionen är att jag inte vill sälja mina aktier och utdelnings-ETF:er. Med en särskild ISK där jag har fonder och ETF:er för bufferten och uttag kan göras för oväntade utgifter, till skillnad från mina aktiekonton Distinktionen är därmed inte meningslös. Visst underliggande instrument är aktier i båda fallen. Men det är klart, aktier är ju farligt och går bara ner, det har man ju läst på Aftonhoran

      Radera