Barnportföljerna

Har du tänkt börja spara till (dina) barn? Bra! Här ger jag en liten inspark hur jag gjort som jag tycker fungerar mycket bra.

Val av mäklare


Jag kan rekommendera Avanza (affilatelänk) och de har förmodligen bästa plattformen samt utbudet. Har sen tidigare ett låst barnspar hos Handelsbanken där man kan bara välja bland deras fondutbud.

Kapitalförsäkring eller ISK?


Kapitalförsäkring


Du som förälder äger pengarna och väljer själv när barnet ska få pengarna. Barnet är förmånstagare och om du går bort är barnet förste arvtagare

ISK


Barnet står som ägare till pengarna. Barnet får pengarna på 18-årsdagen.

Så gör jag


Kapitalförsäkring är ett lätt val, inte alls säkert att barnet är moget att hantera pengar på 18-årsdagen. Dessutom möjliggör kapitalförsäkring att du får tillbaka källskatten om du köper utländska utdelningsaktier.

Ett eller flera konton?


Ett konto


Alla barns pengar finns samlade i en KF eller ISK. Det blir rättvist i det avseendet att portföljen inte utvecklas till fördel för ett specifikt barn.

Ett konto per barn


Varje barn har en egen KF eller ISK och vid månatliga köp sätts samma belopp in på respektive konto. Innehaven strävas efter att vara identiska.

Så gör jag


Jag har ett konto per barn. Eftersom det är 11 år mellan barnen blir det lite svårt att hantera ackumuleringsfas och uttagsfas när ena barnet är 18 och andra är 7, då hade jag fått köpa aktier som jag samtidigt säljer.

Därför har jag nu fyra portföljer som är relativt lika innehållsmässigt. Problem är att spegla portföljer med 11 års mellanrum. Vissa aktier har ökat kraftigt i värde och andra kanske jag inte vill fylla på i mer då framtiden inte ter sig lika ljus. Det gör att det kan bli lite olika innehåll med tiden. Det kan göra att slutbeloppet på 18-årsdagen kan skilja sig rätt kraftigt vilket i sig är orättvist.

Det är i alla fall den minst dåliga varianten och skiljer sig beloppen kraftigt får jag fylla på med egna pengar helt enkelt.

Den som vill starta barnspar kan göra det enkelt hos Avanza (affilate)Så här ser portföljerna ut:Inga kommentarer:

Skicka en kommentar