Kom igång med sparandet

Vem som helst kan spara i aktier och fonder. Den tiden då det krävdes stora belopp för att investera i aktier är förbi. Med en dos disciplin och tålamod kan vem som helst dessutom bli förmögen.

Steg 1. Öppna ett konto hos bank/nätmäklare (kostnadsfritt)


Du kan göra detta hos de största bankerna men de är oftast kvar i 90-talet då det krävdes mycket pengar för att spara. De har höga kostnader(courtage) för att handla aktier(bortsett från Nordea).

Därför rekommenderar jag att du skapar en användare hos de stabila nätmäklarna för svensk aktiehandel. Du kan välja mellan Avanza.se eller Nordnet.se. Jag har själv avanza.

Länkar:
http://www.avanza.se
http://www.nordnet.se

För utländska aktier rekommenderar jag Nordea av följande orsak:
https://myntaren.blogspot.com/2018/09/nordea-vs-avanza-nordamerikanska-aktier.html


Steg 2. Skapa en ISK (kostnadsfritt)


När du skapat en inloggning hos t.ex Avanza öppnar du ett investeringssparkonto ISK (eller kapitalförsäkring om du tänkt handla med utländska aktier). Observera att du betalar en schablonskatt motsvarande 1,49% av portföljens värde. Detta är för 2018 och detta kan ändras av politiker.

Betalningen går till som så att nätmäklaren drar en del av schablonbeloppet från din ISK några gånger per år. Det är alltså bra att ha någon 1% liggande i pengar på kontot så att skatten kan dras. Nätmäklarna skickar ut mail när skatten ska dras i god tid innan.


Steg 3. För in pengar (kostnadsfritt)


Sätt in pengar från ditt vanliga bankkonto till avanza. Jag använder en tjänst som heter trusty hos avanza och då förs pengarna över direkt. Observera att det är kostnadsfritt att sätta in och ta ut pengar och det kan man göra när man vill.

Steg 4. Välj och köp aktie


Välj ut den aktie du ska köpa och köp den i antingen din ISK eller KF. Detta gör att du slipper redovisa aktieaffärer till skatteverket i en blankett som heter K4. Detta var förut rätt krångligt men det slipper man helt med ISK och KF. Det är här det normalt sett börjar kosta pengar, men avanza och nordnet är generösa och erbjuder gratis courtage(bankens avgift för att köpa eller sälja en aktie) i början. 

Om man är lite osäker vilken aktie man ska börja med kan det vara bra att välja något av de svenska investmentbolag som finns börsnoterade. Sök upp Investor (A eller B spelar ingen roll i början), Latour, Kinnevik eller Industrivärden. Det är en bra början och ger låg risk och spridning över flera bolag. I takt med att du blir mer van och du har intresse, kan du köpa bolag direkt.

Hos avanza erbjuds i skrivande stund gratis courtage så länge ditt portföljvärde inte överstiger 80000 kr. Sedan flyttas kontot till en mini-nivå där du betalar ett minicourtage på 1 kr eller 0,25% per affär.

Det är i det stora hela väldigt låga kostnader. Köper du aktier för mer ön 400 kr per gång så är det lönsamt. Köp inte för mindre än 400 kr när du börjar betala courtage, för då blir det för dyrt.

Men till en början räcker det alltså att handla aktier för så lite som 100 kr utan att det kostar dig något (förutom minimal schablonskatt). Det är bra att månadsspara, även om det är lite.Summering


Det har aldrig varit enklare att handla med aktier. När jag startade med aktier på tidigt 2000-tal så använde jag swedbank. Där kostade det 99 kr per affär i minimikostnad. Då kunde man också bara köpa aktieposter och en aktiepost var ofta 100 st.

Så för att köpa t.ex Investor så krävdes det att man köpte för ca 15.000 kr per affär för att courtaget inte skulle äta upp hela värdet samt att aktieposten på 100 behövde uppfyllas. Kostade Investor 350 kr st var man tvingad att köpa 350 * 100 st = 35.000 kr för att en affär skulle godtas.

Det var inte lätt att vara småsparare då. Själv sparade jag ihop till en post i fonder och sen köpte jag då beloppet motsvarade en aktiepost. Aktieposter avskaffades när Nasdaq köpte bl.a. Stockholmsbörsen. Mycket bra för oss småsparare.


"Den bästa dagen att plantera ett träd är igår. Den näst bästa dagen är idag"Uppdaterad 2018-07-31. Observera att det du läser kan vara gammalt


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar