Spreadsheets nörderi

Är road av att bygga upp sina egna google-spreadsheetsformulär föra att göra snygga grafer och staplar över aktierna och dess utdelningar.

Här kommer lite förslag om du vill kicka igång en integration mot googles API för att hämta börskurser mm. De här googlefinance-kommandona skriver du bara in i google spreadsheets.

Företagens tickers/kortnamn du använder måste finnas hos google finance. För att hämta namnet på t.ex Castellum


=googlefinance("CAST";"name") ger Castellum AB


För att hämta kursen för Castellum


=googlefinance("CAST";"price")


För att skriva ut aktuell direktavkastning: Tyvärr finns inget API för detta utan man får själv hårdkoda in totala utdelningen för ett år. I Castellums fall är det 5,3 kr


=5,3/googlefinance("CAST";"price") = 3,42% i skrivande stund


För att hämta ett lands flagga. Man kan importera bilder från Internet till sheets

=image("https://www.countries-ofthe-world.com/flags-normal/flag-of-Canada.png"; 1)

Kronans kurs gentemot andra valutor hämtas på följande sätt
=googlefinance("CURRENCY:USDSEK")
=googlefinance("CURRENCY:NOKSEK")
=googlefinance("CURRENCY:EURSEK")
=googlefinance("CURRENCY:CADSEK")
=googlefinance("CURRENCY:DKKSEK")


Observera att du får realtidsuppdateringar (eller 20 minuters fördröjning) i dina sheets. Google brukar roa sig med att flytta vissa svenska bolag till köpenhamnsbörsen. Så om du får problem med ett visst bolag i arket, ta och kolla vad tickern heter numera hos google finance.


Har upptäckt fiffiga funktioner, som t.ex =antal. Den räknar antalet förekomster av något inom en area. Jag som lagt upp alla utdelningstillfällen för året och för alla aktier kan då enkelt se antalet utdelningstillfällen.

För att nörda detta till nästa nivå, kan man dela 365 med antalet utd. tillfällen för att få se hur många dagar det dröjer mellan varje utdelningstillfälle, i snitt alltså.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar